Wednesday, March 14, 2012

ETLI BULGUR PILAVI

(Türkçe tarif asagida. For the recipe of bulgur pilaf with meat please click here)

etli bulgur pilavi
Bu tarife bayiliyoruz; yanina yesil salata da yapinca yemelere doyulmuyor :) Lezzetinin garanti olmasinin yani sira, çok da pratik bir tarif. Türk mutfagi ve kültüründe bulgur pilavinin yeri yadsinamaz; o yüzden biraz daha zenginlestirilmis böyle bir yemekte yanlis yapmak bilmem mümkün olabilir mi?

Afiyet ve muhabbetle...


Malzemeler (4 – 5 kisilik)
1 su bardagi pilavlik bulgur
150 – 200 gr kusbasi et (dana eti ise bu yumusamak bilmeyen eti önceden haslamakta yarar var. Eger dana eti ile yapiyorsaniz ve eti önceden hasladiysaniz etin suyunu da bulgur pilavini yaparken degerlendirebilirsiniz)
1 – 2 orta boy domates, kabugu soyulmus ve küp küp dogranmis
1 orta sogan, küp küp dogranmis
2 – 3 dis sarimsak; iki üç parçaya dogranmis
1 adet yesil biber, dogranmis
2 – 3 adet kurutulmus biber, sicak suda bekleterek yumusatilmis ve verve dogranmis
2 – 3 adet misket limonu yapragi (kaffir lime leave – simdi bu nereden çikti demeyin; evimde Tay yemegi yapmak için Tayland’dan getirdigim malzemelerden bir tanesi bu. Inanilmaz eksi bir tadi yok; ancak kendine has eksiyi andirir bir aromasi var ve bu pilava kesinlikle çok yakisiyor! Alternatif olarak limon yapragi önerebilirim)
2 – 3 kasik zeytinyagi
Yeteri kadar sicak su (bulgurun üzerini geçecek kadar)

Yapilisi:
  1. Yayvan bir tencerede sogani ve sarimsagi iki üç dakika zeytinyaginda çevirin.  Bu islemi daha uzun tutmaniza gerek yok çünkü diger malzemeleri de yavas yavas ekleyip pisirme islemine devam edecegiz.
  2. Eti ekleyip biraktigi suyu çekene dek pisirin.
  3. Biberi ekleyip iki üç dakika daha çevirmeye devam edin.
  4. Bulguru ekleyip bir iki dakika boyunca kavurun. Bulgurun seffaflasir gibi renginin degistigini göreceksiniz; daha fazla kavurmaniza gerek yok.
  5. Domatesi, kurutulmus biberi ve misket limonu yapragini ekleyip diger malzemelerle karistirin.
  6. Hemen karsimin üzerini geçecek kadar sicak suyu ekleyip kapagini kapatin. Orta ateste suyu kaynayana dek pisirin; su kaynama belirtisi gösterdigindedusuk isiya getirebilirsiniz. Bulgurun pisme süresi biraz markadan markaya degisebilecegi için eger gerekiyorsa az bir miktar daha sicak su ekleyebilirsiniz. 

etli bulgur pilavi

No comments: