Tuesday, January 3, 2012

EKSILI VE SEBZELI TERBIYELI KOFTE


EKSILI VE SEBZELI TERBIYELI KOFTE
Herkese merhaba,

Bu tarife bayiliyorum! Sicacik, çok lezzetli ve çok saglikli!

Normalde annemin yaptigi ya da esnaf lokantalarinda da afiyetle yedigimiz eksili köfte tarifini biraz degistirdim diyebilirim; ancak bu sekilde çok daha zengin ve lezzeti olduguna eminim!!!

Lezzetindeki zenginlik havuç rendesi ve kereviz sapinin da terbiyeli kofteye çok yakisiyor olmasindan. Normalde et suyu yapilirken zaten havuç ve kereviz sapi kullanildigi için aslinda çok da yadsinacak bir kombinasyon degil. İste bundan yola çikarak, dolabimda degerlendirilmeyi bekleyen havuç ve kereviz sapi ile bir gun terbiyeli köfte yapmayi denedim. O kadar lezzetli olmustu ki artik terbiyeli köfteyi baska bir sekilde pisirmiyorum. 

Bilmiyorum eklememe gerek var mi, ama sirf bu haliyle bile terbiyeli köfte kis mevsimi için sicacik ve mukemmel lezzete sahip bir tabak saglik deposu oluveriyor! 

Ekledigim sebzelerin yani sira genel olarak terbiyeli köftenin köftesi pirinçle yapiliyor. Ancak pirinci yikamak, islatmak ve pismesini beklemekle ugrasamayacagim bir gün kiymanin içine pirinç yerine kisirlik ince bulgur eklemistim; bulgur kullanmak zamandan kazanmanin yani sira lezzet bakimindan da pirincin yerini rahatlikla alabilir bana kalirsa. 

Asagida bu leziz tarif:


Malzemeler:
300 gram kiyma
2 yemek kasigi kisirlik ince bulgur
1 sogan, rendelenmis (robottan geçirilmis)
4 – 5 sap maydanoz, saplarindan ayrilmis ve ince kiyilmis
1 orta boy havuç, rendelenmis
1 adet orta boy patates, küp küp dogranmis
Kereviz sapi (marketlerde satiliyor; dilerseniz bunun tamamini dilerseniz de degerlendirmek uzere elinizde kalan miktari kullanabilirsiniz), temizlenmis,  sapi ile yapraklari birbirinden ayrilmis. Hem saplari hem de yapraklari ince kiyiyoruz
4 kasik süzme yogurt
1 adet yumurta
1 adet limonun suyu (ya da damak zevkinize göre miktarini ayarladiginiz limon tuzu)
1 yemek kasigi tepeleme un
Tuz ve karabiber
Yeteri kadar sicak su

Yapilisi:

  1. Bir tencerede rendelenmis havuç ile kiyilmis kereviz saplarini 3 – 4 bardak su ile kaynatin. Kaynadiktan sonra altini kisin. (ben kiymaya ekleyecegim sogan rendesinin robotta kalan kismini da bu asamada bu suya ekleyerek degerlendiriyorum)
  2. Köfteyi yapmak için, bir kapta kiymaya rendelenmis sogani, tuz ve karabiberi ekleyerek kiymayi yogurun. Daha sonra bu karisima ince bulguru ve ince kiyilmis maydanozu ekleyin ve yogurmaya devam edin.
  3. Kiyma karisimindan findiktan biraz daha büyüklükte olacak sekilde yuvarlaklar yapin. Bir kaba biraz su koyarak köfteyi yuvarlayacaginiz zaman elinizi önce suya batirip daha sonra yuvarlama islemine baslarsaniz isinizi çok kolaylamis olursunuz.
  4. Köfteler hazir oldugunda yavasça kaynamakta olan havuç ve kereviz sapina ekleyin. Köftelerin içine un koymadik, ama merak etmeyin bu sekilde kesinlikle dagilmiyorlar. Sadece köfteleri kisik atese attiginiza emin olun. Uzerine 4 - 5 bardak daha sicak su ilave edin ve kaynamaya birakin.
  5. Köfteleri 2 – 3 dakika kaynattiktan sonra, küp küp dogramis oldugunuz patatesleri ekleyin ve kaynatmaya devam edin. Yaklasik 5 ila 10 dakika arasinda kaynatmak yeterli olacaktir
  6. Patatesler ve köfteler hazir oldugunda, ince ince kiymis oldugunuz kereviz yapraklarini ekleyin ve kaynatmaya devam edin. Bu asamada artik köfteler hazir oldugu icin ocagin altini açarak kereviz yapraklarinin pisme isini hizlandirabilirsiniz.
  7. Terbiyesi için, süzme yogurdu derin bir kaba alin uzerine bir yumurtayi kirin. Bir kasik da unu ekledikten sonra blender yardimi ile kremsi bir hal alana dek çok iyi çirpin. Bu asamada karisimin homojen ve kremsi hal almasi çok önemli, oteki halde terbiyeniz kesilebilir.
  8. Yogurtlu karisimin içine bir kepçe kaynayan yemegin suyundan koyun ve aninda hizlica çirpin. Bu islemi iki üç kere tekrarlayin ve her seferinde yogurtlu karisimi iyice çirptiginiza emin olun.
  9. Daha sonra bu karisimi köfteli yemegin içine ekleyin. Terbiyesi de eklenen köfteyi kaynayana dek 2 – 3 dakika ateste tutun. Daha sonra altini kapatin.
  10. Dilediginiz miktarda tuz ekleyerek karistirin.
 Afiyetle ve muhabbetle tüketin 


EKSILI VE SEBZELI TERBIYELI KOFTE

No comments: